Προσκοπικό Κέντρο Αμαράντου

Επικοινωνία : petrikalon@sep.org.gr 
                   anastasioueuri@gmail.com - Ευριπίδης Αναστασίου 6977274945



ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
«ΕΛΤΣΑ» ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ


Ιστορικό Χώρου

Το Προσκοπικό Κέντρο Αμαράντου πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη περιοχή «ΕΛΤΣΑ», που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του ελατόφυτου κοινοτικού δάσους του παρακείμενου χωριού Αμάραντος του Δήμου Καστανιάς Καλαμπάκας.

Σύμφωνα με την παράδοση, γύρω στα 1600, στην περιοχή είχε πέσει η φοβερή αρρώστια της εποχής, η πανούκλα.
«…το μαύρο πουλί του θανάτου είχε απλώσει τα φτερά του πάνω από το χωριό και έσκουζε πένθιμα, για αρχόντους και φτωχούς, γέροντες και νιούς. Όλο και λιγόστευαν οι ζωντανοί, όλο και πλήθαιναν οι νιόσκαφοι τάφοι. Στο τέλος ο παπάς του χωριού δεν άντεξε και ένα βράδυ παρέδωσε το πνεύμα του κι αυτός. Κακό σημάδι αυτό, συλλογίστηκαν οι περισσότεροι, και πήραν την πικρή απόφαση να εγκαταλείψουν το μολυσμένο τόπο και να αναζητήσουν αλλού κάποια αμόλυντη και ευλογημένη γη.
…ξεκίνησαν πεζοπορώντας με αβέβαιο βήμα. Οι πιο δυνατοί, καβάλα, αφήνονταν άβουλοι να οδηγούνται από τα ζωντανά στο δρόμο για τη καινούρια πατρίδα. Είχαν ξεπεράσει τον χαλιά[1] και προχωρούσαν αβέβαιοι στα μονοπάτια του ελατόδασου. Μεσημέρι σταμάτησαν να ξαποστάσουν σε κάποια βρύση. Μαζί με τους συγχωριανούς της, μόνη στο κόσμο, έφτασε εκεί η κόρη του παπά που την έλεγαν Έλτσα (χαϊδευτικό της Ελισάβετ).Εκεί ήταν γραφτό να αφήσει την τελευταία της πνοή η γλυκιά Έλτσα χτυπημένη από την πανούκλα.
Έτσι όλη εκείνη η δασωμένη πλαγιά πήρε το όνομά της, φυσικά και η βρύση. Και οι πιο αλαφροΐσκιωτοι[2] λένε πως την έχουν δει το γλυκοχάραμα να σεργιανίζει αθόρυβα γύρω από τη βρύση. Μα σα θελήσει κανένας να την κοντοζυγώσει, αυτή γίνεται ένα με τη σκιά από τα πανύψηλα έλατα και πια δεν αγρικάται[3].

Το 1983 κλιμάκιο Βαθμοφόρων της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης επισκέφθηκε το χώρο, ύστερα από πρωτοβουλία του τότε εφόρου Διοίκησης της ΠΕ Τρικάλων Θανάση Γ. Μάτη, πτυχιούχου ΔΔ Λυκοπούλων, που επέστρεψε στο δημιουργό πολύ πρόωρα. Εκεί, με την προτροπή του τότε Κοινοτάρχη κ. Δημητρίου Μάστορα,  ο φιλοπρόσκοπος κάτοικος του χωριού κ.   Θεόδωρος Σκαρλάτης παραχώρησε την έκταση στο ΣΕΠ και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την πραγμάτωση ενός ονείρου ετών της Π.Ε. Τρικάλων.


Σιγά – σιγά, με τις άοκνες προσπάθειες των βαθμοφόρων όλων των κλιμακίων της Π.Ε. Τρικάλων, αλλά και των φιλοπροσκόπων και συμπαραστατών της Κίνησης στο Νομό Τρικάλων, το Προσκοπικό Κέντρο παίρνει τη σημερινή του μορφή με σημαντικούς χρονολογικά σταθμούς αναφοράς σε ότι αφορά στην κατασκευή  των βασικών υποδομών του, όπως παρακάτω :
  • Το έτος 1983 (κατασκευή δεξαμενής υδραγωγείου του κέντρου).
  • Το έτος 1985 (κατασκευή εστιατορίων, α΄ συγκροτήματος WC των 5 θέσεων, 8 υπαίθριων νιπτήρων και του μεταλλικού ιστού ύψους 12 μέτρων).
  • Το έτος 1986  (κατασκευή χώρου ομιλιών με προσκοπική τεχνική).
  • Το έτος 1987 (διάνοιξη τρίτου κατασκηνωτικού πλατώ)
  • Το έτος 1990 (κατασκευή κτιστής αποθήκης 40τ.μ. και κυρίας πύλης του κέντρου).
  • Το έτος 1992 (εγκατάσταση λυόμενου ξύλινου οικίσκου, των τριών δωματίων, συνολικής επιφάνειας 80 τ.μ.)
  • Το έτος 2001 (κατασκευή β΄ συγκροτήματος των 5 θέσεων WC και λουτρών).
  • Το έτος 2005 (διάνοιξη και εξωραϊσμός των κατασκηνωτικών πλατώ)
  • Το έτος 2007-2008 (συμμετοχή του κέντρου στο πρόγραμμα «περιβάλλον… εμπρός» του ΣΕΠ)
  • Το έτος 2008 (ανέγερση του νέου ανοικτού εστιατορίου σύγχρονης μεταλλικής κατασκευής)
  • Το έτος 2012 πλήρης επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας εστιατορίου, δυναμικότητας παρασκευή 120 μερίδων φαγητού ανά γεύμα. 
Στο μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό της Π.Ε. Τρικάλων, οι τιθέμενοι στόχοι για την ανάπτυξη του Κέντρου κλιμακώνονται προοδευτικά σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Επιδιώκεται κυρίως να είναι άμεσα εφικτοί και υλοποιήσιμοι, έτσι ώστε σύντομα να δοθεί η απαραίτητη δυναμική για την οικονομική του αυτοδυναμία και την κατάταξή του στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης.


Χρήσιμες Πληροφορίες

Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγία της Νότια Πίνδου στη περιοχή Ασπροποτάμου, πλάι στο ΔΔ του χωρίου Αμάραντος του Δήμου Καστανιάς Καλαμπάκας - μόλις σε απόσταση 60 χλμ. από τα Τρίκαλα - το Κέντρο βρίσκεται χωμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση από έλατα και οπωροφόρα δένδρα, σε υψόμετρο 958 μέτρα.

Γραφικό είναι το παρακείμενο χωριό Αμάραντος – παλιά του ονομασία Βεντίστα και στα βλάχικα Νουβόντι. Σε απόσταση δε μόλις 2 χλμ. βρίσκεται η έδρα του Δήμου – το ομώνυμο χωριό Καστανιά – μέσα  σ’ ένα τοπίο όπου βασιλεύει το πράσινο και η γαλήνη. Η Καστανιά έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στον οικονομικό αλλά και στον πνευματικό τομέα, με ορόσημο την ίδρυση και λειτουργία στα όρια του χωριού της ονομαστού «Δημοστέργειου Σχολής» από το 1873 έως το 1891.


[1] χαλιάς = ο κακοτράχαλος κατηφορικός χωματόδρομος
[2] αλαφροΐσκιωτοι = οι ελαφροί, οι λιγότερο έξυπνοι
[3] αγρικάται = φοβάται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου